Logoasset Natuurleven Nieuw

Naturisme

Naturisme

Wat is naturisme?

Naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het kenmerkt zich door het naakt zijn in gezelschap met als doel eerbied te hebben voor zichzelf, voor de anderen en het leefmilieu.

Het naturisme tracht de menselijke relaties op een eerlijke en gastvrije manier te bevorderen. Naturisme wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid, dat als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.

Het naturisme wordt gezien als meer dan alleen maar naaktrecreatie. Bij de meeste naturisten blijkt een gevoel van verbondenheid met natuur en natuurlijkheid. De meeste naturisten hebben er weinig moeite mee de “buitenwereld” te vertellen waarom zij naturist zijn en waarom het zo leuk is om een naturistenterrein te bezoeken.

Voor de meeste naturisten geeft het bloot zijn in een natuurlijke omgeving een gevoel van vrijheid. Het gezamenlijk naakt zijn schept nog een onderlinge band, waardoor naturisten nog altijd sociaal met elkaar omgaan en het makkelijker is sociale contacten te maken als je daar behoefte aan hebt. Naturisten komen uit alle lagen van de bevolking.

Naturisme is niet leeftijdsgebonden. Men ziet mensen van alle leeftijden, van baby tot senior. Het naturisme is bedoeld als een vrijheid die je elders niet kent. Het is idealiter dus zo dat je er vrij in bent, of je gekleed of ongekleed wilt zijn. Je hoeft dus niet altijd bloot te zijn op een naturistenterrein… van pubers wordt het wel geaccepteerd dat zij een zwembroek dragen (niet altijd overigens).

Uiteraard als er medische redenen zijn, of juist ook nu steeds vaker wordt geadviseerd niet op het heetst van de dag in de zon te gaan, past ook de naturist zich aan.

Desalniettemin voelen de meeste naturisten zich het prettigst wanneer de meerderheid van de aanwezigen bloot zijn.

Eekhoorn 2

Citaat van een naturist

"Geniet van de natuur"

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om je eens aan het naturisme te wagen. Veel mensen kiezen voor het naturisme vanwege het "natuurlijk" aspect: omdat je naakt bent, voel je je meer verbonden met de natuur. Naturisten ruimen hun eigen rommel op, maken niet onnodig veel lawaai en hebben respect voor de natuur. Naaktstranden en naturistencampings bevinden zich dan ook veelal in mooie, ruim opgezette natuurgebieden.

Citaat van een naturist

"Iedereen is gelijk"

Naakt betekent ook dat er minder onderscheid is tussen mensen. En iedereen is even kwetsbaar. Dat zorgt er voor dat je sneller toenadering zoekt tot anderen. Een gesprek aanknopen gaat dan ook makkelijker als je met naturisten onder elkaar bent. Naturisten zitten meestal goed in hun vel. Ze schamen zich niet voor hun eigen lichaam en hebben er geen probleem mee dat andere mensen hen in volle glorie kunnen bekijken. En door je van je kleding te ontdoen, ben je even vrij van alle dagelijkse zorgen. Je mag doen en laten wat je wilt, als je er anderen maar niet mee lastigvalt.

Eekhoorn 1

Nuttige links

Andere naturistische organisaties

Hieronder een aantal links naar naturistische organisaties en door Natuurleven vzw. en onze leden interessant bevonden reisorganisaties, campings, resorts en verenigingen.

Lid worden

Lid worden van Natuurleven vzw. ?